Zelf proberen beleggen in aandelen of beter passief beleggen?

Vergelijking tussen actief en passief beleggen

Thomas Guenter
12 min readApr 17

--

Als je denkt aan beleggen, dan denk je waarschijnlijk aan het kopen van individuele aandelen. Maar is dit wel de meest geschikte manier om te investeren?

In dit artikel wordt actief beleggen vergeleken met passief beleggen.

Actief beleggen wordt opgevat als het kopen van individuele aandelen, terwijl met passief beleggen het aankopen van een wereld ETF of tracker wordt bedoeld. Een ETF (Exchange-Traded Fund) is een soort beleggingsfonds dat belegt in een heleboel verschillende aandelen en/of obligaties.

De conclusie is dat één van de twee strategieën het gemakkelijkst is, en terzelfdertijd leidt tot hogere rendementen, een betere diversificatie en een lagere belastingsdruk.

Dit artikel is als volgt opgesteld:

  1. Wat is nu weer het verschil tussen een aandeel en een ETF?
  2. Wat is een wereld ETF?
  3. Is het beter om zelf te proberen beleggen in aandelen of om een wereld ETF aan te kopen?

1. Wat is nu weer het verschil tussen een aandeel en een ETF?

Het belangrijkste verschil tussen een aandeel en een ETF is dat een aandeel eigendom vertegenwoordigt van één specifiek bedrijf, terwijl ETF’s eigendom vertegenwoordigen van een mandje van aandelen, bestaande uit verschillende bedrijven.

Aandeel

Een aandeel bewijst dat je mede-eigenaar bent van een bedrijf. Als je een aandeel koopt, koop je een klein stukje van een onderneming en word je mede-eigenaar of aandeelhouder van dat bedrijf.

Als het bedrijf goed presteert, kan de waarde van je aandeel stijgen en kun je geld verdienen door het te verkopen. Een tweede manier om geld te verdienen met aandelen is door het ontvangen van dividenden

Een dividend is een deel van de winst van een bedrijf dat wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Als je aandeelhouder bent van een…

--

--

Thomas Guenter

Consultant, passionate about problem solving and investing. https://linktr.ee/thomasguenter