Waarom u beter stopt met Pensioensparen

Thomas Guenter
8 min readJun 17, 2021

Door het belastingvoordeel lijkt pensioensparen een no-brainer, maar lage rendementen, hoge kosten en een opmerkelijke eindbelasting zorgen ervoor dat alternatieven zoals passief beleggen tot honderdduizenden euro’s voordeliger zijn.

Drie zaken die u moet weten over pensioensparen

1. Het rendement is laag

Hoewel pensioensparen vaak wordt voorgesteld als goede belegging, ligt het rendement laag: de afgelopen 10 jaar gaat het voor veel fondsen jaarlijks om iets minder dan 5%.

Bij een jaarlijkse inflatie van 2% blijft er voor een consument dus maar 3% aan “reële” koopkrachtstijging over. De onderstaande figuur geeft voor de laatste 10 jaar het jaarlijkse rendement weer van enkele populaire pensioenspaarfondsen.

Uw bank zal u uitleggen dat het lage rendement wordt gecompenseerd door een belastingvoordeel van 30% (voor stortingen tot €990) of 25% (voor stortingen tot €1270).

Als bijkomend effect van deze vermindering zal je ook minder gemeentebelasting moeten betalen. Bij stortingen tot €990 (veruit de populairste optie) komt het totale…

--

--

Thomas Guenter

Adviseur en keynote speaker met een passie voor financiën. Schrijft niet meer op Medium. Voor meer info: www.thomasguenter.be