Spaarrekening met 2,4% rente

Deze Belgische spaarrekening geeft de hoogste interest

Thomas Guenter
5 min readJan 3

--

*Update 27/02/2023: vanaf maart 2023 is de interest 2,9%*
*Update 13/03/2023: meer uitgebreid artikel over e-DEPO
hier beschikbaar*

1. Spaarrekening

Er staat vandaag ongeveer €300 miljard op Belgische gereglementeerde spaardeposito’s. De rente of interest die consumenten daarop ontvangen ligt tussen de 0,11% en 1,6%.

De interest bestaat uit een basisrente en getrouwheidspremie. De basisrente wordt gegarandeerd uitbetaald, terwijl de getrouwheidspremie wordt betaald voor spaargeld dat minstens één jaar op de rekening staat.

Meerdere banken hebben onlangs rentestijgingen bekendgemaakt. Enkele voorbeelden:

  • ING lanceert op 9 januari een nieuwe spaarrekening met een rente van 1,0% (= 0,35% basisrente + 0,65% getrouwheidspremie)
  • KBC verhoogt op 8 januari de rente op spaarrekeningen naar 0,6% (= 0,35% basisrente + 0,25% getrouwheidspremie)
  • Belfius verhoogde op 2 januari de rente op zijn spaarrekening tot 0,5% (0,35% basisrente + 0,15% getrouwheidspremie)

Bij deze spaarrekeningen is de interest gedeeltelijk vrijgesteld van belastingen: wie jaarlijks minder dan €980 aan rente ontvangt, moet geen belastingen betalen. Voor interesten boven dat bedrag, betaalt u 15% roerende voorheffing.

2. Termijnrekening

Wie op voorhand weet zijn geld één jaar (of langer) te kunnen missen, kan kiezen voor een termijnrekening. Deutsche Bank (DB) biedt bijvoorbeeld een termijnrekening aan op één jaar met een vaste rente van 2,48%.

Naast het moeten vastzetten van geld voor een vooraf bepaalde termijn, zijn er twee bijkomende nadelen in vergelijking met een spaarrekening:

  1. De rente op een termijnrekening is altijd onderworpen aan 30% roerende voorheffing. Bijvoorbeeld: de netto rente van de termijnrekening van DB is 1,74%.
  2. Vaak vereist een termijnrekening een minimumbedrag. Bijvoorbeeld: de rekening van DB vereist een minimuminleg van €50.000.

3. Alternatief

--

--

Thomas Guenter

Consultant, passionate about problem solving and investing. https://linktr.ee/thomasguenter