Spaarboekje overheid brengt meer op dan beste spaar- en termijnrekening

De e-DEPO-rekening bij de Depositokas voor u gefileerd

Thomas Guenter
10 min readMar 13

--

Iedereen kan bij de Deposito- en Consignatiekas een speciale rekening openen met een nettorendement dat hoger is dan de rente die banken aanbieden op spaar- en termijnrekeningen op één jaar.

Deposito- en Consignatiekas

De Deposito- en Consignatiekas (DCK) werd opgericht in 1849 en is onderdeel van de Federale Overheidsdienst Financiën. De DCK was tot voor kort vooral bekend vanwege het beheer van huurwaarborgen en slapende tegoeden.

Sinds het einde van 2022 komt de DCK regelmatig in het nieuws omwille van hun nieuwe e-DEPO-rekening. Deze rekening is voor spaarders een goed alternatief voor een spaar- of termijnrekening op één jaar.

Kiezen tussen spaar-, termijn en e-DEPO-rekening

Wie geld op een gewone spaarrekening zet, ontvangt een interest die bestaat uit een basisrente en een getrouwheidspremie. De basisrente wordt gegarandeerd uitbetaald, terwijl de getrouwheidspremie maar wordt betaald voor spaargeld dat minstens één jaar op de rekening staat.

Wie op voorhand weet zijn geld één jaar (of langer) te kunnen missen, kan kiezen voor een termijnrekening. Bij dit soort rekening staat je spaargeld vast voor een vooraf bepaalde termijn.

De e-DEPO-rekening van de overheid situeert zich ergens tussen een gewone spaar- en termijnrekening. De onderstaande tabel geeft een overzicht van de 3 types rekeningen:

  • Spaarrekening (Vision Max spaarrekening van Santander)
  • Termijnrekening (termijnrekening op één jaar van Deutsche Bank)
  • e-DEPO-rekening

Oorsprong e-DEPO

De e-DEPO-rekening is in het leven geroepen op vraag van overheidsinstellingen ten tijde van negatieve interestvoeten.

Nu interesten in stijgende lijn zitten, is het gemakkelijk om te vergeten dat interestvoeten niet lang geleden negatief waren. Ook gemeentes, provincies, scholen, ziekenhuizen, OCMW’s, etc. werden hiermee geconfronteerd wanneer zij geld bij de bank hadden staan.

--

--

Thomas Guenter

Consultant, passionate about problem solving and investing. https://linktr.ee/thomasguenter